Traditional Thailand Coco Sugar

තායිලන්තයේ දේශීය ගොවිපලවල් මගින් නීත්‍යානුකූලව නිෂ්පාදනය කරනු ලබන පොල් සීනී, මත්පැන් සහ හකුරු කර්මාන්තය.

Siriwan —Ke˜ Prawatroi  හි සමාජීය ව්‍යවසායක ගොවිපල තායි පොල් හකුරු, පොල් සීනී සහ මත්පැන් නීත්‍යානුකූලව නිෂ්පාදනය කරනු ලබයි. පොල් සීනි ආසියාවේ බහුලව නිෂ්පාදනය වන අතර තායිලන්තයේ පොල් ගොවීන් nam tarn mao  ලෙස හඳුන්වන පානයක් ද ඇත. එය පොල් සීනි සෑදීමේ අතුරු ඵලයක් වන වයින් වර්ගයක් වන අතර, ඔබ ප්‍රදේශයේ ජීවත් වන ප්‍රදේශවාසියෙකු නම් මිස, එය අත්හදා බැලීමට බොහෝ දෙනෙකුට අවස්ථාවක් ලැබී නොමැත. 


පොල් ගොවිපල විවිධ ශාක වර්ග වලින් සශ්‍රීකය. ගොවිපලෙහි වගා කරන ලද පොල් වර්ග තුනක් ඇත. සීනි සෑදීමට ප්‍රධාන වශයෙන් භාවිතා කරන්නේ දේශීය පොල්ය. නමුත් නැවුම් පැණි මේ තුනෙන්ම එකතු කර ගත හැකිය. පොල් සීනිවල වැඩි අස්වැන්නක් ලැබෙන බැවින් පැරැණි හා උස පොල් ගස්වලට පැණි රස වැඩි වේ. මල් පැණි(පොල් මලෙහි තෙලිජ්ජ නමින් මෙය ලංකාවේ හදුන්වනු ලබයි) ලීටර් පහක් පොල් සීනි කිලෝග්‍රෑම් 1 ක් බවට පරිවර්තනය වේ. නමුත් අවට දිස්ත්‍රික්කවල දශක කිහිපයක් පැරණි පොල් ගස්වල මල් පැණි ලීටර් තුනක් පමණක් පොල් සීනි කිලෝග්‍රෑම් 1 ක් බවට පරිවර්තනය කළ හැකිය. පැරැණි, උස ගස් කඩා වැටීමේ අවදානමක් ද ඇත. එහි භයානක පැතිකඩ වන්නේ පැණි එකතු කරන මිනිසුන් අනතුරට පත්වීමේ ඇති අවධානමයි. නමුත් අප කතා කරන මෙම ගොවිපල ඇතුලු සමහර ගොවිපලවල් වල පොල් ගස් සාමාන්‍යයෙන් මීටර් දෙකක් පමණ උස වන අතර එමඟින් මල් පැණි එකතු කිරීමේදී වැටීමේ අවදානම අඩු වේ. 


සැකසුම් ක්‍රියාවලිය

පැණි හෙවත් තෙලිජ්ජ එකතු කරනු ලබන පොල් ගොවියන් සෑම උදෑසනකම උදේ 7 ට පමණ වැඩ ආරම්භ කරන්නේ මල් පැණි එකතු කිරීම සඳහා බොහෝ සැලකිල්ලක් සහ තාක්ෂණයක් අවශ්‍ය වන බැවිනි. පොල් මල් දක්ෂ ලෙස නවා, නිවැරදිව කපා, නැවුම් මල් පැණි යටින් එල්ලා ඇති භාජනයට වැටීම සඳහා සියුම් ලෙස සම්බාහනය කළ යුතුය. පොල් සීනි සෑදීම සඳහා වන බහාලුම්වල මායි පයෝම් හෝ සුදු මෙරන්ති චිප්ස් යොදනු ලබයි. ස්වාභාවික සංරක්ෂණ කාරකයක් ලෙස ඒවා එකතු කිරීමේදී නැවුම් පැණි නරක් වීම වැළැක්වේ. පැණි වෑස්සීමට පැය හතක් හෝ අටක් ගත වන අතර ඉන් පසු පැණි බහාලුම් එකතු කරනු ලබන අතර නැවත මල නිවැරදිව කපා බහාලුම් තවත් වටයක් සඳහා එල්ලනු ලබයි. සෑම කන්නයකම මල් පිපීමට පෙර එක් මලකින් දින 20 සිට 30 දක්වා පැණි එකතු කළ හැකිය.

පොල් සීනි සාම්ප්‍රදායිකව සාදනු ලබන්නේ සූර්ය තාපයෙන් නැවුම් මල් පැණි පැසවීම සඳහා බහාලුම්වල තැබීමෙනි. නැවුම් මල් පැණි ඇති බහාලුම් භාජන දෙකකට වෙන් කරනු ලැබේ. පළමුව පොල් පැණි(තෙලිජ්ජ) පෙරා භාජනයකට දමනු ලබයි. ඉන් පසු විශාල යකඩ භාජන වල දමා පැය ගණනාවක් හැදි ගාමින් සාම්ප්‍රදායික උදුන් මත තබා උණුකර ගනු ලබයි. සාම්ප්‍රදායික උදුන යනු පොල් ගස්වල වියළි කොටස් ඉන්ධන ලෙස යොදා ගනිමින් තාපය බෙදා හැරීමේ දිගු රේඛාවක ආකාරයෙන් සකස් කොට ඇති ලිප් ය. 


පොල් සීනි

බ්‍රික්ස් 75 ත් 80 ත් අතර ප්‍රමාණයේ දී පොල් මල් පැණි(කිතුල් පැණි වැනි) හැදෙන අතර කැරමල් පැහැයක් ගනී. පැය කිහිපයක් ස්ටූ කිරීම සහ ලී පොල්ලක් භාවිතා කරමින් මිශ්‍රණයට වාතය කලවම් කිරීම සිදු කරයි. බ්‍රික්ස් 90 දී පමණ පොල් මල් සීනි බවට පත්වීම සිදු වේ. සාමාන්‍යයෙන් මෙම ක්‍රියාවලිය අවසන් වන විට සවස් වන අතර, පොල් සීනි දිගු දිනකට පසු පරිභෝජනයට සූදානම් වේ. එය ආහාර දිරවීමට සහ නින්දට හොද පිළියමක් ලෙස තායි ජනයා විශ්වාස කරයි.

කෙසේ වෙතත්, එක් ගැටළුවක් තිබේ. නිවසේ පරිභෝජනය සඳහා පොල් සීනි සෑදීම තායිලන්තයේ නීති විරෝධී ය. මන්ද, ඇල්කෙහොල් ප්‍රතිශතය 0.5%  ට වඩා වැඩි ඕනෑම පානයක් බලපත්‍රයක් සමඟ නිසි ලෙස ලියාපදිංචි විය යුතු බව තායි රෙගුලාසිවල සඳහන් වේ. නීත්‍යානුකූලව පොල් සීනි නිෂ්පාදනය කරන්නේ කෙසේද? නිසි ජල පිරිපහදු පද්ධතියක් සහිත පදිංචිකරුවන්ගෙන් වෙන් කර පොදු ජල මූලාශ්‍රයකින් අවම වශයෙන් මීටර් 100 ක් දුරින් පිහිටි අනුමත නිෂ්පාදන භූමියක් සහිත ප්‍රජා ව්‍යවසායයක මත්පැන් නිෂ්පාදනය කරන්නේ නම් නීතිමය නිෂ්පාදනයට රෙගුලාසි මඟින් ඉඩ ලබා දේ.


Drinking sugar  හෙවත් සීනී නිෂ්පාදන කර්මාන්තය ආශ්‍රයෙන් නිෂ්පාදනය කරනු ලබන මත් පැන්

Drinking sugar සම්බන්ධ නීතිය කඩ නොකර ඒවා නිෂ්පාදනය කිරීමට තායි මිනිසුන් විසින් ක්‍රමයක් සොයාගෙන ඇත. බොහෝ අත්හදා බැලීම් වලින් පසුව අවසානයේ Drinking sugar ප්‍රතිනිර්මාණය කිරීමට හැකි වී ඇති අතර, එමගින් ඇල්කොහොල් ප්‍රමාණය 0.5% ට වඩා අඩු මට්ටමක තබා ගනී. එහි රසයද ස්වාභාවික රසයට සමාන බව පැවසේ.

මෙහි දී නැවුම්ව එකතු කරගත් නැවුම් පොල් මල් පැණි විෂබීජහරණය කිරීම සිදු කොට වතුර සහ කෙෆීර් ධාන්‍ය එයට එකතු කරයි. එය සංවෘත කන්ටේනරයක කාමර නියමිත උෂ්ණත්වයේ තබයි. Drinking sugar මධ්‍යහ්නයට පෙර සූදානම් වේ. ඇත්ත වශයෙන්ම එය සාම්ප්‍රදායික පානය මෙන් රසය. පොල් මල් පැණිවල සුවඳ පිරී ඇති අතර අමුතුම රසයක් ඇත. කැරමල් සහිත පොල් යුෂ වල රසය මිල්ක් පන්ච් එකකට සමාන නමුත් ඉතා අවම ඇඹුල් රසයක් ද ගැබ් වී ඇත.

පොල් හකුරු


Drinking sugar, පොල් යුෂ තොලගාන ගමන් අපි මේ ගොවිපළේ පාරිසරික සංස්කෘතික පැත්ත ගැන සාකච්ඡා කරමු. වසර ගණනාවක් පුරා මුහුදු මට්ටම ඉහළ යාම නිසා ගොඩබිම ගිලා බසින ආකාරයත්, වළවල්වල ඇති මිරිදිය ලුණු සහිත ජලයෙන් ප්‍රතිස්ථාපනය වීමත් සිත කම්පා කරවන සුලුය. 

මෙහි ඇතැම් මිනිසුන් තවමත් කාබනික ගොවිතැන සිදු කරන අතරම ඔවුන්ගේ පොල් සීනිවලට වර්ණ සහ කල් තබා ගන්නා ද්‍රව්‍ය එකතු නොකරයි. ඔවුන් මේ සඳහා බොහෝ ගෞරවය දක්වන්නේ ඔවුන් කුඩා කාලයේ දී ම කෘෂිකර්මාන්තයේ පළිබෝධනාශක සහ රසායනික ද්‍රව්‍ය භාවිතයේ අතුරු ආබාධවලින් තම දෙමාපියන්ගේ මිතුරන් බොහෝ රෝගාතුර වීම හෝ මිය යාම දුටු බැවිනි. බොහෝ දෙනෙක් තම දරුවන් කෘෂිකර්මාන්තයට වඩා වෙනත් වෘත්තීන් සඳහා යොමු කිරීමට පෙළඹවූයේ ද එයයි. දශක ගණනාවකට පසුව, මෙම ප්‍රදේශය තවමත් විශාල පොල් ගොවිපලක් ලෙස පෙනෙන්නට ඇත. එහෙත් පොල් වවන සමහර අය තවමත් රසායනික ද්‍රව්‍ය කෙරෙහි දැඩි විශ්වාසයක් තබා ඇත. 

මම Plean Yod Tarn  ප්‍රජාවෙන් ඉවත් වන විට, පෝෂ්‍යදායී මිහිරි ශක්තිය තවමත් මා තුළ පවතින නමුත් Nang Ta Khian  දිස්ත්‍රික්කයේ පොල් සීනි නිෂ්පාදනය සඳහා වන අවිනිශ්චිත අනාගතයේ පසු රසයද එසේමය. Plean Yod Tarn හි බහුතර සාමාජිකයින් වයස අවුරුදු 70 ට වැඩි ය. පොල් සීනි ඉවත් කරන ක්‍රියාකාරී උදුන් පහක් පමණක් ඉතිරිව ඇති අතර, තරුණ පරම්පරාව සම්ප්‍රදාය ඉදිරියට ගෙන යයිද නැද්ද යන්න නොදනී. 

වීඩියෝව මෙතනින්

https://fb.watch/ht51xWe43D/


Post a Comment

أحدث أقدم